صفحه كلبه سبز

كمردرد، شايع ترين علت مراجعه به پزشك است

يك روماتولوژيست گفت: با وجود كم‌تر بودن شيوع آرتريت روماتوئيد در ايران نسبت به بسياري از كشورهاي ديگر ، به طور تقريبي از هر 100 ايراني 4 نفر مبتلا به آرتريت روماتوئيد هستند.

دكتر محسن سروش، در گفت‌وگو با ايسنا، با بيان اين‌كه روماتولوژي علمي در رابطه با سيستم اسكلتي عضلاني بدن است به مردم توصيه كرد تا در صورت طولاني شدن مشكلي در اين سيستم از بدن خود، به پزشكان روماتولوژيست مراجعه كنند.

عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي ارتش در خصوص يكي از مشكلات مربوط به روماتولوژي به كمردرد اشاره كرد و با بيان اين‌كه تقريباً كمردرد پس از سرماخوردگي شايع‌ترين علت مراجعه به پزشك است، اين رقم را نشان دهنده اهميت و ارزش پيگيري بيماري مذكور دانست.

اين فوق تخصص روماتولوژي، در ادامه سخنان خود در مورد ميزان شيوع بيماري‌هاي روماتيسمي، به آرتريت روماتوئيد اشاره كرد و با بيان اين‌كه اين بيماري يك بيماري روماتيسمي شاخص است كه جامعه آرام آرام در حال شناختن آن است؛ گفت: از هر 100 ايراني 4 نفر به آرتريت روماتوئيد مبتلا هستند كه به درمان بسيار خوب و پيگيري مناسب نياز دارند.

كيك ها خوشمزه هستند ولي ...

كيك‌ها از جمله شيرينيهاي اشتها برانگيزي هستند كه خوردن آن ها به همراه يك فنجان چاي، شير يا قهوه در يك ميان وعده بسيار لذتبخش است.

معمولاً اين محصول جزو فرآوردههاي قنادي محسوب مي‌شود و داراي انواع مختلف با كالري‌هاي متفاوت است.

در 100 گرم كيك شكلاتي 400 كالري، در 100 گرم كيك ساده 350 كالري، در 100 گرم كيك اسفنجي 300 كالري و در يك عدد كيك يزدي متوسط 160 كالري انرژي نهفته است.

معمولاً كالري بالاي انواع كيك‌ ها به دليل روغن، آرد و شكري است كه در آنها استفاده مي ‌شود.

آردي كه در اغلب كيك‌ها به كار برده مي ‌شود، آرد گندم سفيد است كه علاوه بر كالري بالا و ارزش تغذيه ‌اي پايين، تنها از آرد الك شده ساده به دست نمي ‌آيد.

گاهي در تركيب اين آردها براي افزايش كيفيت و سفيد رنگ كردن آرد از مواد شيميايي استفاده مي ‌شود. اين مواد به طور نسبي سمي بوده و به مرور در بدن تجمع يافته و در درازمدت منجر به مسموميت در مصرف ‌كننده مي‌شوند.

همچنين در بيش‌تر اين نوع محصولات به جاي خمير ترش، از مواد عمل ‌آورنده و بهبود دهنده مانند بيكينگ پودر جهت تردي، ايجاد پف و ويژگي ‌هاي مطلوب در فرآيند پخت استفاده مي ‌شود.

بد نيست بدانيد بيكينگ پودر از مخلوط جوش شيرين به همراه مواد اسيدي خوراكي و مواد كمكي مولد گاز انيدريد كربنيك تشكيل شده است. آزمايش ‌هاي انجام شده نشان داده است كه اين مواد مي‌ توانند مولد زخم‌ هاي سخت معده و روده و تنش‌ هاي عصبي باشند و از همه مهم ‌تر آن كه اثر عميقي روي غدد دارند. از سوي ديگر اين مواد مي ‌توانند با كلسيم و آهن موجود در بدن كمپلكس تشكيل داده، از جذب اين عناصر توسط بدن جلوگيري كنند. جوش شيرين(بي‌ كربنات سديم) موجود در بيكينگ پودر هم به علت دارا بودن مقادير زياد سديم(عنصر موثره نمك) براي بيماراني كه مبتلا به فشار خون هستند، زيان دارد.

همچنين كيكها به دليل دارابودن آرد گندم براي مبتلايان به سلياك كه حساسيت به گلوتن گندم دارند توصيه نمي‌شود.

در مورد تخم ‌مرغ اين محصول نيز بايد گفت، گرمايي كه هنگام پخت به كيك داده مي ‌شود، ميكروب ‌ها و آلرژي‌ هاي موجود در تخم‌ مرغ را تا حدودي تعديل مي ‌كند. لذا مصرف اين محصول براي افرادي كه به تخم ‌مرغ حساسيت دارند با توجه به نظر پزشك مربوطه مضر نيست.

توجه

بهطور كلي زمان ماندگاري كيك‌ها بسيار كوتاه است و نگهداري نامناسب ميتواند احتمال كپك ‌زدن و خرابشدن كيك را به مراتب بيش‌تر كند. از عوامل مهم بروز اين مشكل تنظيم نبودن رطوبت كيك است. بالا بودن رطوبت مي‌تواند باعث به‌وجود آمدن كپك و سفيدك روي كيك و پايين بودن آن مي‌ تواند منجر به خشك شدن محصول شود.

البته امروزه در كيكهايي كه در كارخانجات توليد مي‌شود براي افزايش مدت زمان ماندگاري محصول از سوربات پتاسيم استفاده مي‌شود كه يك ماده شيميايي و ضدكپك است. اگرچه اين نوع نگه دارنده مي‌تواند بر عمر محصول بيفزايد، ولي مصرف مداوم آن براي افراد خصوصا كودكان بسيار زيان دارد و در دراز مدت منجر به بروز عوارض جانبي مي‌شود.

از سوي ديگر طعمهاي مختلفي كه به اين نوع محصولات افزوده ميشود، همگي مصنوعي بوده و مي ‌تواند باعث بروز حساسيت‌هاي شديد و بيماري‌هاي نامعلوم در كودكان گردد. بنابراين بهتر است كيك را به دفعات كم‌تر و در منزل و به صورت كنترل شده تهيه نماييد. كيكهاي حاوي روغن ‌هاي گياهي را هر چه سريع‌تر ميل كنيد؛ چرا كه با گذشت زمان، روغن كيك تحتتأثير اكسيژن هوا، اكسيد شده و محصول غيرقابل مصرف مي‌شود.

رژيم غذايي ضد سرماخوردگي

يك متخصص تغذيه و رژيم‌درماني و عضو هيأت علمي دانشگاه، معتقد است كه اگر سرماخوردگي به عفونت ريه منتهي شود، با پرهيز غذايي، خيلي نبايد به درمان زود هنگام اين مشكل اميدوار بود: «البته بهتر است از مصرف غذاهاي خيلي تند يا پرادويه اجتناب كرد؛ چون محرك هستند. خوراكيهاي خيلي سرد يا سرخشده هم ممكن است در مورد برخي افراد مشكل‌زا باشند اما قانون كلي در اينباره وجود ندارد. بيش‌ترين كاري كه مي‌شود براي درمان اين بيماري انجام داد، بالابردن ايمني بدن براي مقابله با ويروس و پيشگيري از سرماخوردگي‌ هاي بعدي است.» با اين حساب، اگر مرتب دچار مشكلات تنفسي ناشي از سرماخوردگي مي‌شويد، مي‌توانيد با خوردن يك سري مواد غذايي مقاومت‌تان را در برابر اين بيماري افزايش دهيد.

رژيم غذايي براي مقابله با عفونت‌هاي تنفسي

اگر حس مي‌ كنيد سرما خورده ‌ايد و بخصوص گلويتان مي‌سوزد، بيدرنگ به خوردن سبزي ها و ميوه‌هايي بپردازيد كه از نظر ويتامين C غني هستند. يادتان باشد كه گل كلم، كاهو، فلفل دلمه اي سبز يا قرمز، اسفناج، لوبيا سبز و انواع مركبات از منابع مهم اين ويتامين محسوب ميشوند.

بعد از ويتامين C گروه غذايي ديگري كه در تقويت سيستم ايمني بدن بسيار مؤثر است، مواد حاوي آنتي‌اكسيدانها هستند كه باز هم سبزي‌ها و ميوه‌ها مثل گوجه ‌فرنگي، لوبيا قرمز، مغزگردو، كلم بروكلي، هويج و سيب قرمز در صدر اين گروه قرار مي‌ گيرند.

كمبود ويتامين‌ ها

اگر سرفه و سرماخوردگي در شما مزمن شده است، ممكن است دچار كمبودهاي تغذيه‌اي باشيد كه از آن ها بي‌خبريد. به اين كمبودها كه هنوز علايم باليني پيدا نكرده‌ اند، كمبود حاشيهاي مي‌گويند. چنان‌چه بدن شما دچار كمبود حاشيه‌اي ويتامين A باشد، زياد سرما مي‌خوريد و عفونت سرماخوردگي در بدنتان شدت مي‌يابد و ديرتر هم خوب مي‌شويد. پس بايد مواد غذايي را مصرف كنيد كه ويتامين A دارند يا پيش ساز اين ويتامين هستند. نام قديمي ويتامين A ويتامين ضد عفونت بوده است، پس اگر كسي ويتامين A بدنش تأمين باشد كمتر دچار عفونت -به‌ويژه عفونتهاي تنفسي- مي‌شود. اين ويتامين در مواد غذايي مثل جگر، تخم مرغ و لبنيات به وفور وجود دارد و پيش ساز آن هم در سبزيجاتي مثل هويج و اسفناج يافت مي‌شود.

بعد از ويتامين A، كمبود ويتامين D هم مي‌تواند باعث ضعف ايمني بدن در مقابل عفونت ‌هاي تنفسي شود. دكتر نيستاني مي‌گويد:”ويتامين D در رژيم غذايي ما ايراني‌ ها به ‌اندازه كافي وجود ندارد و بهترين منبع براي ما، مواجهه مستقيم با نور آفتاب است، پس كساني كه به خاطر شغل ‌شان تمام روز در فضاهاي بسته هستند، ممكن است با كمبود اين ويتامين رو به رو شوند و بايد به پزشك يا متخصص تغذيه مراجعه كنند تا در صورت لزوم براي شان مكمل اين ويتامين تجويز شود.»

مكمل كافي نيست!

عامل ديگري كه سيستم ايمني بدن را در مقابل سرماخوردگي تقويت مي‌كند، عنصر روي يا زينك است: كمبود روي از قديم در ايران مشاهده شده و به ويژه در بچه‌ها بيش‌تر به چشم مي‌خورد. منابع روي تقريباً با آهن مشترك است و در انواع گوشت‌ها و غلات وجود دارد. پس اگر بخواهيم يك برنامه غذايي كاربردي و كامل براي پيشگيري و كوتاه كردن دوره ابتلا به عفونت‌هاي تنفسي ناشي از سرماخوردگي پيشنهاد كنيم، ميتوان گفت حتماً در روز 2 تا 3 واحد ميوه همراه با 2 واحد سبزي مصرف ‌كنيد و آب ‌ميوه‌هاي صنعتي را به هيچوجه جايگزين مناسبي براي اين گروه غذايي به ‌حساب نياوريد. دست كم دو ليوان شير يا دو ليوان ماست در روز بخوريد تا كلسيم و ويتامين‌هاي A و كمي هم ويتامين D مورد نياز روزانهتان تأمين شوند.

پروتئين‌هاي حيواني را فراموش نكنيد؛ زيرا همان‌طور كه گفتيم، انواع گوشت‌ها منابع غني آهن و روي هستند و كمبودشان مي‌تواند فرد را در مقابل بيماري هاي تنفسي و عفوني آسيب‌پذير كند.

 كلبه سبز

پلاستيك ها و بيماري هاي قلبي

محققان مي‌گويند مواجهه با مواد شيميايي كه در ظروف پلاستيكي يافت مي‌شوند، با ايجاد بيماري‌هاي قلبي ارتباط دارند.
اين محققان هشدار مي‌دهند كشف زودهنگام اين مواد شيميايي و ممنوعيت استفاده از آن‌ها در بطري‌ها و بسته‌هاي غذايي ضروري است. به نوشته هلث‌دي‌نيوز، محققان آثار مواد شيميايي موجود در پلاستيك‌ها را مانند بيسفنول A مورد مطالعه قرار داده و دريافتند كه سطح بالايي از اين مواد در نمونه‌هاي ادراري يافت شد كه با بروز بيماري‌هاي قلبي در ارتباط است. بيسفنول A كه به عنوان BPA شناخته شده‌اند بهطور گسترده در پلاستيك‌ها يافت مي‌شوند و موجب افزايش نگراني‌هاي پژوهشگران در كشورها از جمله انگلستان، كانادا و ايالات متحده شده است، جايي كه غذاها و داروها از نظر ايمني بسيار كنترل مي‌شوند.

نكات كليدي
«مريم گلي» مرهمي براي آفت هاي دهاني و زخم هاي واريسي

گياه مريم گلي در كاهش قند خون، بهبود زخم‌هاي واريسي و تقويت مو كاربرد دارد، اما مصرف زياد آن به واسطه وجود تركيبات سمي باعث افزايش ضربان قلب و سرگيجه مي‌شود.
مريم گلي، گياهي از خانواده نعنائيان با گل‌هاي سفيد و زيباي خوشه‌اي جزء گياهان معطر و خوشبو است كه طعم بسيار تلخي دارد.
تركيبات اصلي اسانس اين گياه را 60 تا 35 درصد توچون و بقيه را سينئول، بوزنئول و بورنئول استات تشكيل مي‌دهند. اسانس مريم گلي از عنبري است كه از ميزان بسيار بالاي كافور برخوردار است. به همين دليل از اسانس اين گياه به عنوان اسانس پايه در تهيه عطر استفاده مي‌كنند.
مريم گلي به صورت موضعي به عنوان ضد التهاب قابض، ضدباكتري و در درمان آفت و التهابات دهاني مؤثر است.
اين گياه، ضد درد و براي كاهش قند خون موثر است. مريم گلي آرام بخش و مقوي اعصاب بوده و در بهبود صرع كاربرد دارد. همچنين براي زخم‌هايي كه بر اثر واريس به وجود ميآيد التيام بخش است.
در انواع گلو درد نيز از اين گياه استفاده مي‌شود. جوشانده غليظ اين گياه اگر با آب مخلوط شود براي دردهاي مفصلي و رماتيسم بسيار مفيد و مؤثر خواهد بود.

مصرف كرفس و جعفري براي پيشگيري از سرطان خون مفيد است

دانشمندان مي‌گويند مصرف مواد غذايي و سبزيجاتي مانند كرفس و جعفري كه حاوي فلاونوئيد آپي‌ژنين هستند، به پيشگيري از بروز سرطان خون كمك مي‌كند.
آزمايش‌ها نشان داده است آپي‌ژنين كه بهطور معمول در ميوه‌ها و سبزيجات يافت مي‌شود، توانست رشد دو نوع سلول بيمار در سرطان خون را تا 50 درصد متوقف كرده، شانس نجات آن‌ها را كاهش دهد.
اين يافته‌ها تأييد مي‌كند كه آپي‌ژنين مي‌تواند در پيشگيري از سرطان خون مؤثر باشد.
فلاونوئيدها تركيباتي با خواص آنتي اكسيداني هستند كه از سلول‌ها در برابر آسيب‌هاي ناشي از مولكول‌هاي اكسيژن محافظت مي‌كنند. در مطالعات قبلي نيز نشان داده شده كه آپي‌ژنين موجود در كرفس، جعفري، سس گوجه و ساير سبزيجات خوراكي مي‌تواند خواص مفيدي در پيشگيري از سرطان تخمدان داشته باشد.

نشستن طولاني مدت حتي مي تواند كُشنده باشد!

اگر بهطور مرتب هم ورزش كنيد، نشستن زياد براي سلامتي زيان دارد و فرقي نمي‌كند كه چه موقع يا كجا نشسته‌ايد؛ در اداره، مدرسه، ماشين، مقابل كامپيوتر يا تلويزيون؛ تنها مدت نشستن مهم است.
تحقيقات متعدد نشان داده است: افرادي كه بيش‌تر ساعات روز را در حالت نشسته هستند، احتمال زيادي وجود دارد كه دچار چاقي، حمله قلبي و حتي مرگ شوند.
وقتي متوليان بخش سلامت، ميزان فعاليت روزانه را مشخص مي‌كنند، ميزان ساعاتي را كه افراد بايد صرف نشستن كنند به آن‌ها نمي‌گويند.
بعد از چهار ساعت نشستن نشانه‌هاي آسيب و زيان در بدن بروز پيدا مي‌كند و نظمدهي ژن‌ها به مقدار گلوكز و چربي متوقف مي‌شود.
حتي براي كساني كه ورزش مي‌كنند نشستن پشت‌ميز به مدت زياد مضر است. كساني كه هر روز ورزش مي‌كنند اما به مدت طولاني هم مي‌نشينند بهتر است كه به جاي ورزش كردن در چند ساعت متوالي ساعات ورزش خود را در طول روز تقسيم كنند.
گفتني است، در تحقيقي كه روي 17 هزار كانادايي به مدت 12 سال و بدون در نظر گرفتن مسأله ورزش انجام شد، محققان دريافتند: خطر مرگ در افرادي كه بيش‌تر مي‌نشينند بالاتر است.